Businesspukeutuminen yrittäjälle

Vieraskynässä stylisti Annika Löfberg

 

Millaisia pukeutumissääntöjä businesspukeutuminen sisältää ja mitä kannattaa yrittäjän huomioida työpaikkapukeutumisessaan?

Alapuolelta löydät lisää tietoa perinteisen businesspukeutumisen eri koodeista ja tyyleistä, mutta sitä ennen haluaisin mennä yhteen hyvin tärkeään sääntöön yrittäjän kannalta; Pukeudu kohderyhmääsi ajatellen.

Kohderyhmäsi ja se minkälainen yrittäjä olet kannattaa huomioida omassa työpaikkapukeutumisessa. Jos toimit vaikka asianajajana tai kansainvälisessä kaupassa, niin silloin et ehkä vakuuttaisi ihmisiä ammattitaidostasi pukeutumalla kovin rennosti asiakastapaamisiin. Samoin toisinpäin, luova sisustussuunnittelija, tai vaikka kovakuntoinen personal trainer ei varmastikaan hyötyisi virallisesta business formal tyylistä, vaan hänen tarvitsisi tuoda ihan eri piirteitä pukeutumisellaan esiin.

Business Formal

Kaikkein virallisin pukeutumiskoodi yrityksissä. Tumman väriset puvut miehillä ja naisilla. Tässä tyylissä kannattaa panostaa täydelliseen istuvuuteen, sekä laadukkaisiin materiaaleihin.

Käytetään yleensä virallisimmissa tapaamisissa ja yrityksissä. Sopii hyvin esim. ulkomaankauppaan, sillä aika monessa muussa maassa nähdään virallinen businesspukeutuminen arvostuksen merkkinä.

Avainsanoja tyylille voisi olla klassinen, virallinen, siisti, luotettava.

Miehet

Tumman värinen puku, yhteensopiva kravatti sekä kauluspaita (yleensä klassiset värit: valkoinen ja sininen). Vältä värikkäitä ja kuviollisia pukuja ja suosi enemmän klassisen neutraaleja värejä.

Klassiset puvunkengät on toimivin ratkaisu ja kellon kannattaa olla ainut käytettävä koriste (siisti solmionneula tai kalvosinnapit ovat myös vaihtoehto).

Naiset

Naisilla business formal käsittää myös tummat värit ja klassiset neutraalit. Kokopuku samaa väriä, joko housuilla tai hameella. Hameen helman kuuluu ulottua reilusti polven alle ja kaula-aukon olla mahdollisimman peitetty. Siisti meikki, kynnet ja pienet (mieluiten aidot) korut.

Kengissä mieluiten pienet ja käytännölliset korot sekä siisti ulkomuoto.

 

Business Casual

Tämä pukeutumismuoto nähdään Suomessa yleensä kaikkein rennoimpana businesspukeutumisen muotona, mikä sinänsä ei pidä paikkaansa.

Business Casual on Formalia rennompi, sillä se antaa enemmän vaihtoehtoja väreihin ja käytettäviin kuvioihin, mutta se silti sisältää muuten samoja sääntöjä. Käytännössä hyvin siistiä pukeutumista, mutta vähän rennommalla otteella. Sopii hyvin esim. Puhujille, jos myyt luksustuotteita (kiinteistövälittäjät, luksusautokauppiaat yms.) ja keskisuurien yritysten johtajille

Avainsanoja tyylille siisti, rennon asiallinen, tyylikäs, ja pelkistetty.

Miehet

Tässä pukeutumisessa kravatti ei enää ole pakollinen vaan yksi kauluspaidan napeista saa olla auki. Väreissä on runsaasti enemmän valinnanvaraa puvuissa ja myös kuvioidut kauluspaidat ja puvut ovat sallittuja. Tässä vaiheessa kannattaa panostaa väreihin, jotka sopivat parhaiten sinun värityypillesi ja niihin sopiviin neutraaleihin. Näin voit tuoda enemmän omaa persoonaasi peliin.

Kauluspaidan kannattaa olla sisään työnnettynä housuihin, jos olet ilman puvun takkia (sallittu tässä pukeutumismuodossa) ja käyttää vyötä, joka sopii kenkien väriin.

Siistit kengät on edelleen paras valinta.

Naiset

Business casual muodossa voidaan luopua myös jakusta ja olla pikkuisen vapaampia leikkausten ja värien suhteen.

Kauluspaidat on tähän lookkiin suositellut mutta ei pakolliset. Voit myös leikkiä enemmän värien ja kuvioinnin suhteen. Myös mekot sopivat hyvin business casuaaliin, kunhan ne eivät ole liian lyhyitä ja tiukkoja.

Yleinen suositus koruihin on käyttää ainoastaan kolmea kerralla, ei yli sen.

 

Smart Casual

Smart Casual on rennoin businesspukeutumisen muodoista ja tässä voi tuoda jo kunnolla omaa persoonaa esiin.

Tarkoitus on yhdistää virallisempaa pukeutumista astetta rennompaan tyyliin (ei silti verkkarirentoon) esim. Yhdistämällä farkut puvun takkiin. Yhdistelmä yleensä toimii paremmin, kun se sisältää ns.punaisen langan, eli yhdistele värejä tai tyylejä tasaisessa suhteessa. Jos yhdistät vaikka klassiseen pukuun punaiset tennarit, niin tämä ei ole se toimivin yhdistelmä, sillä se jää irtonaiseksi osaksi eikä yhdisty mihinkään.

Yksi osa klassisuutta ja mukaan rentoa tyylikkyyttä. Sopii hyvin esim. Luoviin aloihin, henkilöbrändäykseen ja aloihin missä tarvitsee ottaa enemmän kontaktia asiakkaisiin.

Avainsanoja: Persoonallinen, rento, siisti ja helposti lähestyttävä.

Miehet

Miehille smart casual tarkoittaa yleensä farkkuja, rentoa paitaa ja puvun takkia. Tai kauluspaitaa ja villatakkia. Vaatteiden kuuluu olla siistejä ja kokonaisilmeen rennon tyylikäs. Värien skaala aukeaa vieläkin enemmän samoin kuin kuvioiden käyttö tuomaan omaa persoonaa esiin.

Nyt voit käyttää enemmän asusteita (korut, kaulahuivit yms.) sekä myös siistit tennaritkin käyvät asuyhdistelmään.

Naiset

Naisille smart casual tarkoittaa myös siistiä pukeutumista yhdistettynä rentouteen. Farkut, rennompi paita ja bleiseri on hyvin yleinen vaihtoehto. Myös siistit puserot käyvät hyvin yhdistettynä vaikka hameeseen.

Korut ja asusteet ovat myös vapaammat tässä tyylissä. Kannattaa silti pitää mielessä, että välistä vähemmän on enemmän, jos tuntee halua yhdistää koko korurasia asuyhdistelmään.

 

Vieraskynän on kirjoittanut stylisti Annika Löfberg.
Jos kaipaat apua pukeutumiseen, ota yhteyttä Annikaan www.stylistiannika.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kategoriat
Mainos